Новини

Удължен е срокът за кандидатстване в Програма „Социалното предприемачество - възможност за обезкуражените млади хора в обл. Шумен”

2016-11-30 12:47:32

За да дадем възможност на повече организации и активисти от Шуменския регион да развият потенциала си на социални предприемачи в подкрепа на местните младежи, които не учат, не се обучават и не работят (т. нар. група на NEETs), решихме да удължим срока за кандидатстване в Програмата  „Социалното предприемачество - възможност за обезкуражените млади хора  в област Шумен" 2016-2017 г. Крайният срок за изпращане на формуляра за кандидатстване е 7 декември 2016 г., включително
 
Защо да кандидатствате?
 
 
Ако сте неправителствена организация или ентусиазиран екип от активисти от района на Шумен и искате да помагате на младежите от района да получат качествено образование или да си намерят добра работа, но се опасявате, че нямате достатъчно ресурси или не знаете как точно да започнете, то значи …
 
Програмата  „Социалното предприемачество - възможност за обезкуражените млади хора  в област Шумен" 2016-2017 г. е точно за вас!
 
Защото … Програмата ще ви даде страхотен шанс да натрупате много полезни теоретични познания и практичен опит за това, как да развивате свързана с мисията бизнес инициатива по успешен и устойчив начин, и то напълно безплатно! По време на обученията, които ще се проведат в гр. Шумен, ще се запознаете с  основните правила при развиването на бизнес от неправителствена организация и спецификите при работата с младежи от уязвими социални групи.
 
Защото … Програмата ще ви помогне да се научите как сами да структурирате предприемаческите си идеи и да използвате най-оптимално наличия човешки и финансов ресурс  на организацията или екипа. Вярваме, че за вас ще бъде ценна възможността да се консултирате и да потърсите експертна подкрепа от най-добрите специалисти в сферата на бизнес планирането.
 
Защото … Програмата може да се превърне в трамплин на онези ваши предприемачески идеи, за които не ви е достигало финансов ресурс, за да ги стартирате. Във финалния етап на Програмата ще се проведе конкурс и организациите или екипите с най-добрите три бизнес плана, чиито продукт е насочен към групата NEETs, ще спечелят награден фонд за стартиране на своята бизнес инициатива.
 
Достатъчно добри основания, за да се пробвате, нали? 
 
Искам да кандидатствам! 
 
 
Ако вече сте решили да участвате в Програмата, е достатъчно да попълните формуляра за кандидатстване, който може да изтеглите от тук
Формуляра следва да изпратите на електронен адрес: office@abcshumen.org или по пощата на адрес: гр. Шумен, 9700, ул."Цар Освободител" 130 - „Агробизнес център / Бизнес инкубатор – Шумен" . Лице за контакт – Петинка Петрова, „Агробизнес център / Бизнес инкубатор –Шумен", тел. 054 800 629; моб. тел: 089 666 24 99.  
 
И ако все още имате колебания дали да кандидатствате или не, предлагаме на вашето внимание няколко интересни примера на успешни социални предприятия - финалисти в Програмата за социално предприемачество за НПО на Български център за нестопанско право от предходни години, които със сигурност ще ви заредят с вдъхновение.
 
 
Фондация „Заслушай се" е организация от София, чиято мисия е да премахне бариерите между хората с увреден слух и чуващото общество, като осигури равен достъп до образование, професионална реализация, социални и обществени услуги за хората с увреден слух в България. Тяхната бизнес идея е за създаване на мобилно приложение за видео жестомимичен превод, което да помогне на глухите хора да общуват свободно, да имат улеснен достъп до информация, качествено образование и кариерно развитие. Първите пилотни клиенти на мобилното приложение са Столична община и мобилният оператор "Мтел", които са оборудвали своите места за срещи с граждани с таблети и интернет, които имат достъп до онлайн платформата.
 
 
Конкордия България помага на деца, младежи и семейства в нужда и насърчава тяхната трудовата заетост. Конкордия има две самостоятелни социални предприятия – едното от тях е Фризьорски салон "Конкордия", където младежи от уязвими групи, преминавайки курс по фризьорство, развиват трудовите си умения и придобиват занаят и по този начин придобиват равен достъп до пазара на труда. Второто социално предприятие е Ателие "Конкордия", където младите хора произвеждат керамични изделия и декоративни свещи. По този начин те усвояват трудови умения заедно с това развиват социалните си умения си да общуват.
 
 
Фондация „Ръка за помощ" е организация от Добрич, чиято мисия е да работи за подобряване живота на деца и техните семейства, като инвестира усилия за физическото, емоционално и личностно развитие на подрастващите, помагат им да учат и да развиват способностите си, за да се справят с бъдещи предизвикателства. Тяхната бизнес идея за изграждане на услуги за деца и възрастни по системата „Монтесори" очарова журито на Конкурса за най-добър бизнес план за НПО през 2016 г. Чрез проекта организацията помага на деца от детска градина, които са със затруднения в усвояването на учебен материал, да възприемат математически понятия и да пишат и да заучават букви и цифри.
 
 
Сдружение „Онкоболни и приятели" от Бургас подпомага и осигурява равен шанс на онкоболните за лечение и грижи, както и тяхната социална интеграция и зачитане правото им да пълноценен живот. Тяхната бизнес идея е свързана със създаване на Ателие за кукли и сувенири, където онкоболни жени могат да творят и да създават със собствените си ръце красиви предмети, за да се справят със стреса и негативните емоции от болестта, като приходите от продажбите се реинвестират в поддържане дейността на ателието.

Програмата се реализира за първа година на територията на област Шумен с подкрепата на УНИЦЕФ България и Български център за нестопанско право (БЦНП). Местен партньор на Програмата е „Агробизнес център/ Бизнес инкубатор – Шумен". 
Назад