Новини

Граждански организации от област Шумен ще развиват социално предприемачество в подкрепа на обезкуражени млади хора

2016-10-27 11:11:01

През изминалата седмица, на 21 октомври т. г., в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров"- Шумен се проведе кръгла маса на тема „Социалното предприемачество в подкрепа на обезкуражените млади хора в област Шумен". По време на срещата беше представена  пилотната Програма за укрепване на капацитета на социалните предприятия и развитие на средата, насочена изцяло към местни организации и млади хора, които развиват или искат да развиват социално предприемачество в подкрепа на младежи от района, които не учат, не работят и не се обучават (т.нар. NEETs). Форумът бе организиран по инициатива на Български център за нестопанско право и УНИЦЕФ за България със съдействието на Областен управител на област Шумен и Бизнес инкубатор – Шумен. 
Срещата събра на едно място повече от 50 представители на гражданския сектор, местната власт и медиите от региона. С форума се даде стартът на Програмата за укрепване на капацитета на социалните предприятия и развитие на средата в област Шумен (Програмата). Основна цел на Програмата е да подпомогне създаването на ефективни социални предприятия, развити от добре работещи и стабилни граждански организации, сътрудничеството с местна власт, която разчита на партньорството и инвестира местен ресурс в него, и активното участие на бизнеса, който е социално ангажиран в решаването на обществени проблеми. В рамките на Програмата организациите ще преминат обучения за развитие на стопанска дейност от НПО и ще получат менторска подкрепа за развиване на своите бизнес идеи. Във финалния етап на Програмата организациите ще представят подготвените от тях бизнес планове пред жури, като първите три най-добри бизнес плана ще спечелят награден фонд и финансиране за започване на инициативата си.Събитието бе открито от обществения посредник в община Шумен - г-н Иван Капралов, който влезе в ролята на модератор на срещата. 
С думите „Гражданското общество има ангажимента към уязвимите групи и младите хора като цяло" областният управител на област Шумен - г-жа Донка Иванова, насърчи активното участие на неправителствените организации в решаването на проблемите на младежите, особено на тези, които са обезкуражени или са в риск. „Ключовата дума тук е взаимодействие – между местна власт, неправителствени организации, образователни институции и бизнеса в Шумен. Когато това взаимодействие се случи, вярваме, че то ще доведе до по-добри резултати за младите  хора", допълни още тя. 
„Основната идея на днешната среща е всеки един от вас да намери своето място, своята роля в тази Програма и неправителствените организации да се припознаят в нея", заяви г-жа Мая Грозданова, консултант на УНИЦЕФ за България. 
Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право (БЦНП), разясни защо социалното предприемачество е „важен инструмент за обезкуражените млади хора да стигнат там, където искаме – на пазара на труда, и за тези, които са зависими от системите, да станат независими и да излязат от дупката". На въпроса „Защо избрахте Шумен за място, където да се проведе пилотната Програма?" г-жа Шабани отговори: „Проблем тук са младите хора NEETs – тези, които са необразовани, не се обучават и не работят. В региона вече има процеси, които са се развили, има добри мостове на партньорства , бизнес инкубатор, ангажираност на хората, които срещнахме и казаха: „Това е много добро. Дайте да го пробваме!". Това беше и нашата най-силна мотивация да изберем Шумен. Затова  оттук нататъквсички трябва да си помислим какво можем да направим заедно." 
Г-жа Шабани даде за пример успешния модел на Програмата за социално предприемачество на неправителствени организации, провеждана от БЦНП, която през годините е подпомогнала успешната реализация на десетки бизнес идеи на граждански организации от цялата страна. 
Павлета Алексиева, програмен директор в БЦНП, представи в детайли Програмата за укрепване на капацитета на социалните предприятия и развитие на средата. „За да правите успешно предприемачество, се изисква да ви провокират други хора, да мислите като бизнеса, да развивате специални умения, да съчетавате социални елементи с бизнес елементи. Социалните предприятия изискват много, много търпение. Програмата ще ви помогне да осигурите по-доброто и устойчиво предприятие през стопанската дейност". Г-жа Алексиева съобщи, че процедурата за набиране на кандидати в Програма ще започне края на ноември 2016 г.  
Национални партньори на Програмата, чиято основна задача ще бъде предоставянето на  методическа и експертна подкрепа за реализиране на инициативата на местно ниво и търсене на варианти за нейната устойчивост, са Български център за нестопанско право и УНИЦЕФ България. Националните партньори ще работят в тясно сътрудничество с местната координационен комитет, включващ представители на областната администрация, общините, бизнеса и гражданските организации от област Шумен, и местната координационна група в лицето на обществения посредник на град Шумен и Бизнес инкубатор – Шумен.Назад