Новини

Информационен тур «Избори за европейски парламент - от А до Я»

2014-04-02 10:49:18

Струва ли си насред абитуриентските емоции да направя усилието да гласувам?

Дали да не го превърнем в част от абитуриентския си бал и в незабравим спомен – първа отгаворна крачка на зрял и пълноценен българин?

Защо да гласувам? 

Защо казват, че този път е различно?

Колко депутати ще представят България в Европейския парламент?

Какво прави Европейският парламент?

Защо ЕС е важен за мен?

На тези и на още много други въпроси търсиха отговор зрелостници отантоновското СОУ «Св. Св. Кирил и Методий», от поповското СОУ «Христо Ботев» и от търговищките СОУ «Свети Седмочисленици» и Втора гимназия «Никола Маринов».

Това се случи по време на «Информационния тур «Избори за европейски парламент - от А до Я» на Европейски информационен център «Европа директно» - Шумен, подкрепен от Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в България..

Инициативата намери иновативен подход да приближи темата «Европа и евроизбори» до млади хора от област Търговище.

Влизайки в ролите на кандидати за евродепутати, ръководство и членове на секционна избирателна комисия, застъпници, наблюдатели, избиратели, те искрено се забавляваха и, едновременно с това, научиха основни важни неща за изборния ден: че предварително трябва да се информират къде е тяхната СИК, че гласуването става срещу документ за самоличност; видяха как изглежда една бюлетина; научиха знака, с който да отбележат предпочитанията си...

С експертите на център „Европа директно” – Шумен си говориха и за много неща, които трябва да направят преди отиването до урните: да следят внимателно предизборните обещания, да участват в дискусии, смело да задават въпросите си на политиците.   

Те показаха информираност, демонстрираха аналитично мислене, дебатьорски умения, артистизъм, чувсто за хумор...

Повече от 150 млади хора от областта се включиха охотно в инициативата, обещаха да поговорят с приятели, родители и близки за изборите. Надяваме се, на 25 май повече млади хора да са по-убедени в това, което правят и да вземат своето информирано решение.Назад